0
אחסון אתרים בקוד פתוח

אחסון אתרים בקוד פתוח

מוצג

תפסנו את שאולי ניסים, מנהל פרויקטים באינטרספייס לשיחה צפופה על קוד פתוח. הנה מה שהיה לו לומר.

שאולי, אומרים עליך שאתה טיפוס פתוח, מה זה בכלל קוד פתוח?

תנועת הקוד הפתוח התהוותה בסוף שנות השמונים, קיבלה תאוצה עם חדירת האינטרנט בסוף שנות התשעים והינה אחד הגורמים המשפיעים ביותר על יישומי האינטרנט כפי שאנו מכירים אותם היום. הקוד הפתוח הוא אחד הגורמים המרכזיים לפיתוח תשתיות ויישומי אינטרנט מתקדמים.

תוכנות קוד פתוח הו תוכנות  אשר המשתמש יכול לצפות בקוד המקור המרכיב אותן, לשנות ולהתאים אותו לצרכיו. רישיון קוד פתוח כללי (GNU/GPL) מאפשר למשתמש להפיץ את התוכנות ללא הגבלה ולעשות בהן שימוש ככל העולה על רוחו בלי צורך לקבל אישור או לשלם זכויות יוצרים.

היתרון בתוכנות קוד פתוח נעוצות בכך שהן מאפשרות פיתוח מהיר יותר ואיכותי יותר באמצעות העבודה על תוכנות הקוד פתוח ע”י קהילות מרחבי  העולם. סביב הקוד הפתוח נוצרו קהילות עם תרבות שיתופית המועילה לרווחה הכללית ומסייעת מאוד לפיתוח וקידום המדע והטכנולוגיה בעולם.

רצות פה הרבה מילים עם 3 אותיות, מה זה GNU / GPL?

GNU הוא שם לפרוייקט קוד פתוח והוא ראשי תיבות של “GNU’s Not Unix” גנו אינו יוניקס. את פרויקט גנו השיק ריצ’רד סטולמן מ-MIT ארה”ב בשנת 1984 במטרה ליצור מערכת הפעלה שלמה וחופשית – מערכת שנועדה לכל משתמשיה להרצה, העתקה, שינוי והפצה. במטרה להבטיח את החופשיות של קוד תוכנה שהופץ תחת פרוייקט GNU, נכתב הרישיון הציבורי הכללי של גנו, הנקרא GPL (ראשי תיבות GNU General Public License).). מטרת הרישיון היא לשמור על החופשיות של קוד תוכנה שהופץ ככזה, מבלי שאחר יוכל לנכס אותו לעצמו או להינות ולגזור רווחים מהמאמץ של אחרים.

מה ההיבטים המשפטיים של הקוד הפתוח?

מכיוון שהזכויות בתוכנות קוד פתוח הן ציבוריות, אסור לגבות תשלום על השימוש בתוכנה, אבל מותר לגבות תשלום על שירותים הנלווים לתוכנה כמו הפצה, שיווק, ייעוץ ותמיכה.

על־פי תנאי רישיון GPL אדם יכול להתאים את התוכנה לצרכיו, מבלי לשחרר את הקוד לרשות הציבור, אבל אם הוא מחליט להפיץ הלאה, הוא חייב להפיץ אותה תחת אותו הרישיון.

יש לשים לב שחלקן של תוכנות הקוד הפתוח, למרות שלא חלה עליהם עילה לזכויות יוצרים או בלעדיות, נדרש בהוראות הרישיון לתת קרדיט ליוצרים, לפרסם הודעת זכויות יוצרים, ליצור הפניה לקובץ המקורי שהועתק, ליצור דף הסבר לשינוי שנעשה בקוד התוכנה או תנאים אחרים.

אחסון אתרים בקוד פתוח

אבל יש איזה אלף תוכנות של קוד פתוח, איך יודעים במה לבחור?

נכון, ישנם לא מעט, קהילות הקוד פתוח יצרו קבוצה של מוצרים איכותיים ביותר המתחרים עם ובמקרים רבים אף עולים על מוצרים “בקוד סגור”.

רשימת התוכנות העיקריות שבשימוש מפתחי אתרי אינטרנט כוללות:

  • Linux –   מערכת הפעלה לשרתים ומחשבים אישיים.
  • Apache – אפאצ’י Apache HTTP Server , הוא שרת ה-HTTP הנפוץ בעולם. אפאצ’י תומך במגוון רחב של הרחבות (“מודולים”) ועיצובו ידידותי למְפַתֵח ולמנהל האתר. שרת האפאצ’י מסוגל לפעול על מערכות הפעלה רבות.
  • MySql –  בסיס הנתונים השכיח ביותר בשרתי ויישומי אינטרנט.
  • Php – שפת תוכנה המשמשת בעיקר לפיתוח אתרי אינטרנט
  • Perl – שפת פיתוח סקריפטים לאתרים
  • osCommerce –  מערכת חנות למסחר אלקטרוני.
  • phpBB –  מערכת פורומים
  • (Mambo) Joomla – מערכת CMS – פיתוח וניהול אתרי תוכן.
  • Drupal –  מערכת CMS מתקדמת – פיתוח וניהול אתרי תוכן.
  • WordPress –  מערכת בלוגים וניהול תוכן מתקדמת.
  • Suger / Tiger –  מערכות CRM – ניהול לקוחות

התוכנות המוזכרות לעיל משמשות בחלק ניכר מאתרי ויישומי אינטרנט בעולם. יש לציין במיוחד שחלקים רבים במערכת מנוע החיפוש גוגל שהינה אפליקציית האינטרנט המובילה בעולם מבוססים על תוכנות קוד פתוח.

אילולא תנועת הקוד הפתוח, האינטרנט היה מקום קטן יותר ועם טכנולוגיות ברמה נמוכה ובמגוון מצומצם יותר. הוא היה מקום השמור רק למי שיש לו הרבה אמצעים בכדי לפתח ישומים מתקדמים.

אחסון אתרים ג’ומלה

ג’ומלה זו מערכת ניהול תוכן ומחוללת אתרים המיועדת לאינטרנט. ג’ומלה הינה מערכת קוד פתוח המבוססת על שפת PHP ובסיס נתונים MySQL. כמו כל מערכות ניהול התוכן, ג’ומלה מורכבת מצד מנהל ומצד הגולש באתר. משום שמערכת ג’ומלה כל כך נוחה וויזואלית למשתמש, כל אדם יכול לבנות אתר באמצעותה מבלי לדעת HTML או שפה וובית אחרת.

ביחס למספר התושבים, לישראל קהילת ג’ומלה מהגדולות בעולם. הקהילה ממשיכה לפתח את המערכת בעברית, לעצב ולגייר תבניות, ולתרגם תוספים מתקדמים שמשפרים את מהירות וחזות האתר.

אינטרויז’ן מקבוצת אינטרספייס פיתחה חבילת אחסון אתרים ג’ומלה, תצורת איחסון המתאימה במיוחד לאלו המעוניינים להקים אתר המבוסס על מערכת ג’ומלה. בעת סיום הזמנת החבילה מערכת ג’ומלה מותקנת באופן אוטומטי.

אחסון אתרים דרופל

מערכת דרופל פותחה במקור בשנת 2000 על ידי מתכנת בלגי בשם Dries Buytaert. בשנת 2001 דרופל הפכה באופן רשמי לפרוייקט קוד פתוח.

כמערכת ניהול תוכן קוד פתוח, דרופל היא כנראה מערכת ניהול התוכן היעילה והידידותית ביותר למפתחים. בעוד שמערכת ג’ומלה מציעה פלטפורמה ויזואלית וידידותית יותר למשתמש, הרי שמערכת דרופל משאיר את ג’ומלה מעט מאחור בפן הטכנולוגי שלה.

מבין כל היתרונות הגלומים במערכת דרופל, היתרון הבולט שביניהם הוא שדרופל היא אפילו קצת יותר ממערכת ניהול תוכן, אלא למעשה תשתית המאפשרת בנייה של מגוון פתרונות ויישומי אינטרנט כמו פורטלים, אתרי תוכן גדולים, אתרים קהילתיים, מנועי חיפוש, ועוד.

אינטרויז’ן מקבוצת אינטרספייס, ביחד עם חברת לינוויט הקימה מערכת שרת דרופל הותאמה לתמוך בפלטפורמות קוד פתוח המותאמת לדרופל במיוחד. שרת דרופל מבוסס על שרת וירטואלי לינוקס. השימוש בשרת וירטואלי (או VPS) מאפשר הקצאת משאבים מתאימים, קבלת IP יעודי ויכולות גישה כמעט לכל קבצי מערכת ההפעלה המאפשרים גמישות ושידרוג. על גבי הפלטפורמה הזו הותקנה מערכת דרופל בעברית עם בדיקות אבטחה מקיפות לעמידה בתקן PCI של חברות האשראי ויזה ומסטרכרט העולמיות.

אחסון אתרים וורדפרס

וורדפרס היא מערכת ניהול בלוגים הנפוצה והמוכרת ביותר בעולם, והשימושית ביותר בישראל.
עד לשנת 2003, השנה בה יצאה לאוויר מערכת וורדפרס, בלוגרים רבים השתמשו בפלטפורמות ניהול בלוגים מטעם גורם אחר כמו Blogger או LiveJournal. פלטפורמות ניהול בלוגים שכאלו היו פופלריות מאוד, אך מגבלות השימוש שבהן הרגו אותן לאט והפכו את וורדפרס למערכת השימושית ביותר.

בעוד שפלטפורמות ניהול בלוגים כדוגמת Blogger מוגבלת למשתמשיה מבחינת קוד, עיצוב ופיתוח, וורדפרס המבוססת על קוד פתוח שקופה לחלוטין למשתמש בה.

אינטרויז’ן מקבוצת אינטרספייס הרכיבה חבילת אחסון אתרים קוד פתוח המיועדת למשתמשי וורדפרס במיוחד. השרתים עליהם בנויה החבילה הינם שרתים מבוססי לינוקס עם האפליקציות האופטימליות ביותר. מיד בתום הזמנת החבילה מערכת וורדפרס מותקנת באופן אוטומטי ומוכנה לשימוש.
>>> קראו עוד על אחסון אתרי וורדפרס

להלן אופי החיפושים של שלושת המערכות הנ”ל בישראל:

מה לעזאזל זה (LAMP)?

LAMP –  ראשי התיבות של ארבע תוכנות קוד פתוח (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) ששילובן הוא בסיס תוכנה שעליו מבוססים שרתי אינטרנט בקוד פתוח.

שרת לינוקס עם תוכנת Apache Web Server מהיר יותר, יציב יותר ומאובטח יותר משרת Windows. בשנים האחרונות מיקרוסופט משקיעה מאמצים כבירים בכדי להקטין את פער האיכות.

בסיס נתונים MySQL הוא בסיס הנתונים המהיר ביותר והשכיח ביותר באתרי אינטרנט. לא פלא שחברת SUN רכשה את הזכויות למוצר והיא מנהלת ומממנת כיום את הקהילה.

שפת פיתוח התוכנה PHP היא שפה המהירה ביותר עם שכיחות השימוש הגבוהה ביותר בעולם בתחום פיתוח יישומי אינטרנט.

לקוד הפתוח יש גם חסרונות?

יש ועוד איך. החסרון המרכזי בקוד פתוח שהוא גם בחוזקו – בכך שהקוד פתוח, ובכך חשוף להאקרים המוצאים בקלות רבה יותר את נקודות התורפה של התוכנות. גם כאשר נחשפות נקודות התורפה הם אינם נחסמות במהירות ופתרון הבעיה תלוי ביכולות ובזמינות הקהילה המפתחת. אי לכך, השימוש בתוכנות קוד פתוח דורש מהמתמשים מעקב רצוף אחרי עידכונים במיוחד בנושא אבטחה. מאמץ זה לא תמיד פשוט ודורש התמחות מקצועית. מאידך יש לציין, שבמקרים בהם הקהילה היא חזקה אבטחת מידע יכולה להיות טובה יותר מאשר בתוכנות קוד סגור.

כחברת אחסון אתרים מובילה בישראל, המשתפת פעולה עם מספר קהילות קוד פתוח, אנחנו לא מסתירים את בעיית האבטחה. הקמנו מערכות אחסון אתרים מותאמות לאחסון אתרים או שרתים לסביבת קוד פתוח. במערכות אילו ניטרלנו מנגנוני אבטחה המותקנים אצלינו עבור חבילות אחסון אתרים הרגיל בכדי לאפשר את פעולתן של תוכנות קוד פתוח.

מה המודל הכלכלי מאחורי הקוד הפתוח? איפה הכסף?

מודל פיתוח התוכנה של הקוד הפתוח הוא התופעה המדוברת ביותר בתעשיית המידע בשנים האחרונות, במיוחד לאחר שגילו אותה גם העסקים הגדולים, ולאחרונה במיוחד גם ממשלות ברחבי העולם.

מה ההיגיון מאחורי מפתחי התוכנה העמלים שעות רבות על פיתוח התוכנה, והנה היא מופצת חינם לכל דורש ? מחקרים הראו, שהמניעים העיקריים של מפתחי תוכנה הנוטלים חלק בפיתוח תוכנות קוד פתוח, הוא הרצון לפיתוח עצמי במטרה להשיג משרות טובות יותר, או כדי לאפשר להם לבנות את העסק הפרטי שלהם.

אין להמעיט בשווי הכלכלי של פרסום תוכנות קוד פתוח למוניטין ולהפריה ההדדית, אשר מהווים חלופה לתגמולים הכספיים הקונבציונאלים, שניתנים למפתח הקוד. בנוסף, תוכנה בקוד פתוח שתהפוך לפופולרית, תייצר בעקבות כך דרישה לשירותים נלווים נוספים כגון תמיכה, קורסים, ספרות מקצועית, תוכנות עזר, תוכנות עזר ועוד, שירותים עבורם יכול מפתח התוכנה לדרוש תשלום.

עוד בנושא